LPIC sertifikacija

LPIC sertifikacija

LEI je ovlašćeni Linux Professional Institute (LPI) training center u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Linux Professional Institute Certification (LPIC) podrazumeva nekoliko aspekata Linux administracije. LPIC ispiti su najviši stepen potvrde znanja i veština koje IT profesionalac treba da ima u radu sa Linux operativnim sistemima.

Šta se dobija sticanjem LPIC sertifikacije

Sticanjem LPIC sertifikacije dobijate potvrdu znanja iz oblasti Linux operativnog sistema. Postoje dva nivoa LPIC sertifikacije:

  • Junior Level Linux Professional (LPIC-1)
  • Advanced Level Linux Professional (LPIC-2)

LPIC-1

Sertifikat LPIC-1 omogućava Vam verifikaciju znanja u okviru rada na Linux komandnoj liniji kao i uz pomoć grafičkog korisničkog interfejsa (GUI). Obavljaćete zadatke održavanja sistema: pomoć korisnicima, dodavanje korisnika u veći sistem, bekap i vraćanje podataka i dr.

Za dobijanje LPIC-1 sertifikacije potrebno je položiti dva ispita: Exam 101 i Exam 102. Ovi ispiti pokrivaju mnoštvo znanja i veština koje IT profesionalac treba da poseduje u radu sa Linux operativnim sistemima.

 

LPIC-2

Sertifikat LPIC-2 podrazumeva da ste savladali administraciju OS Linux i da ste stekli napredna znanja u ovoj oblasti. Ovaj sertifikat verifikuje vaša znanja iz oblasti administracije Linux Web Servera bilo koje veličine, zatim planiranje, implementaciju, održavanje i vođenje brige o sigurnosti mešovitih mreža (Windows i Linux). Takođe, ovaj sertifikat pokriva i oblasti LAN servera (Samba), Internet Gataway servisa kao i Internet Servera poput web servera i FTP servera.

Za dobijanje LPIC-2 sertifikacije potrebno je položiti dva ispita: Exam 201 i Exam 202. Kako biste dobili ovu sertifikaciju, potrebno je da polažete i za LPIC-1 sertifikaciju. Redosled polaganja ispita nije uslovljen. Ovi ispiti pokrivaju napredna znanja i veštine koje IT profesionalac treba da poseduje u radu sa Linux operativnim sistemima.

Kako se priprema LPIC sertifikacija

Gradivo potrebno za sticanje ovih sertifikata fokusirano je na brojne ključne oblasti specifične za administratorske poslove. Dostupno je na različitim nivoima i podesno za polaznike svih godina, sa različitim prethodnim iskustvom.

Pripreme za dobijanje sertifikata se odvija samostalno, a sve materijale koji su potrebni za njegovu pripremu možete pronaći ovde. Takođe, na ovom linku možete pronaći prethodne testove koji vam mogu koristiti u pripremi.

Kada se polažu ispiti?

Termine za polaganje za LPIC sertifikacija na LINK Examinations Institute možete dobiti putem mejla office@leinstitute.org.

Copyright LINK Examinations Institute | Privatnost korisnika