256 LeftBook Your Seat

ACT

ACT

ACT test je namenjen svim učenicima koji planiraju da pohađaju diplomske studije u Sjedinjenim Američkim Državama. Skoro svaki četvorogodišnji koledž ili univerzitet u Sjedinjenim Državama prihvata ACT test. Većina elitnih univerziteta van Sjedinjenih Država koji pružaju obrazovanje na engleskom jeziku (uključujući Kanadu, Ujedinjeno Kraljevstvo i Australiju) priznaje ACT test kao potvrdu za prijem.

ACT test se sastoji od pitanja za zaokruživanje iz engleskog jezika, matematike, čitanja i prirodnih nauka, kao i opcionog testa pisanja koji kandidati moraju polagati ukoliko to zahtevaju koledži ili fakulteti za koje su zainteresovani. Test se polaže na računaru u prostorijama ovlašćenog ACT test centra.

Kako izgleda test?

ACT testje podeljen u četiri komponente: Engleski jezik, Matematika, Čitanje i Prirodne nauke, kao i dodatni test iz Pisanja. Svaka komponenta, kao i ACT konačni rezultat, ocenjuje se na skali od 1-36. Opcioni deo za pisanje se ocenjuje na skali od 2 do 12.

Komponenta Engleski jezik se sastoji od 45-minutnog testa sa 75 pitanja koja testiraju upotrebu gramatike. Test ne uključuje proveru znanja iz vokabulara. Pitanja u ovom odeljku odnose se na podvučene pasuse i nude različite opcije za podvučeni pasus. Od Vas se traži da izaberete opciju koja najbolje odgovara kontekstu pasusa.

Komponenta Matematika se sastoji od 60-minutnog testa sa 60 pitanja, koji procenjuje matematičke sposobnosti kandidata. U testu se postavljaju pitanja na zaokruživanje koja zahtevaju da koristite svoje veštine rasuđivanja da biste rešili matematičke probleme. Morate razumeti osnovne matematičke ideje i veštine računanja, ali od Vas se ne zahteva da koristite složene formule ili izvršavate kompleksne jednačine. Dozvoljeno Vam je da koristite odobren kalkulator.

Komponenta Čitanje je 35-minutni test od 40 pitanja koji procenjuje razumevanje pročitanog teksta. Morate pročitati četiri odlomka i odgovoriti na pitanja pokazujući svoje razumevanje i otvoreno izrečenih i implicitnih značenja. Test se sastoji od četiri odlomka koji odgovaraju nivou prve godine univerzitetskih kurseva, a obuhvaćene teme uključuju društvene nauke, prirodne nauke, beletristiku i humanističke nauke. Svaki odlomak je praćen nizom test pitanja na zaokruživanje.

Komponenta Prirodne nauke je 35-minutni test od 40 pitanja koji procenjuje znanje prirodnih nauka, uključujući tumačenje, analizu, evaluaciju, rezonovanje i rešavanje problema. Svaki skup naučnog materijala prati niz test pitanja na zaokruživanje koja zahtevaju od Vas da napravite zaključke ili predviđanja na osnovu datih informacija.

Dodatna komponenta Pisanje je 30-minutni test koji procenjuje Vaše sposobnosti pisanja eseja. Sastoji se od jednog pismenog zadatka na zadatu temu i pruža dva suprotstavljena gledišta o istom pitanju. Možete se složiti sa jednim od gledišta izraženih u pitanju ili ponuditi drugačiji pogled na to pitanje.

Koliko traje test?

Test traje 2 sata i 55 minuta. Očekujete da provedete nešto više od 4 sata u test centru, zbog administrativnih procedura i pauze. Kandidati koji odluče da polažu i dodatnu komponentu Pisanje ostaju dodatnih 30 minuta.

Kako se prijavljujete za ACT testiranje?

Na ovoj adresi je neophodno da kreirate MyACT nalog. Nakon toga je potrebno da na listi zemalja odaberete “Serbia” i test centar pod nazivom “Savremena Gimnazija”. Testiranja se održavaju 7 puta godišnje: u februaru, aprilu, junu, julu, septembru , oktobru i decembru. O tačnim terminima možete saznati zahtevom na adresu: office@leinstitute.org.

Copyright LINK Examinations Institute | Privatnost korisnika